HAVELTERBERG / LUTTEN - Sc Lutten mocht zaterdag een reis maken naar Havelterberg om te spelen tegen FDS, een team dat speelt in de middenmoot van de derde klasse D Noord.

Havelterberg is een klein dorp in de buurt van Steenwijk en volgens informatie van de bestuursleden van FDS bestaat het dorp uit 70 woningen en heeft het ongeveer 160 inwoners. Met deze wetenschap rijst natuurlijk de vraag hoe het mogelijk is dat zo’n klein dorp een elftal heeft dat in de derde klasse kan spelen. Ook hier over krijgen we informatie: tot drie jaar geleden speelde het eerste elftal van FDS een onbelangrijke rol in de 5e klasse Noord. De promotie naar hogere klassen werd ingezet doordat een grote vriendengroep, bestaande uit op hoger niveau spelende voetballers bij clubs in de omgeving van Steenwijk, besloot om samen voor deze club te gaan voetballen. Dit team zorgde voor twee promoties achter elkaar en komt dit jaar voor het eerst uit op derde klasse niveau.

In de thuiswedstrijd tegen FDS wist Sc Lutten met veel geluk en inzet een gelijkspel uit het vuur te slepen. Ze waren dus gewaarschuwd: FDS speelt een aardig partij voetbal. Toen de wedstrijd om half drie op het sportveld te Havelterberg begon, liet ook de winter van 2018 zien dat het naast veel regen ook voor sneeuw kan zorgen, waardoor er sprake werd van winterse omstandigheden op een veld, dat beschikt over een glooiende oppervlakte (goed voor skiën en langlaufen) en zich leende voor een glibberpartij voetbal.

Opvallend was ook dat beide teams van plan waren voetbal van een hoog niveau te laten zien en dat gedurende de gehele wedstrijd vol te houden.

De wedstrijd was amper begonnen of het eerste doelpunt voor Lutten was een feit. Het was Ronald Kosse, die een vloeiende aanval over links doeltreffend afrondde. Daarna was het FDS dat het initiatief nam met goed opgezette aanvallen en met fraai combinatievoetbal bestookten zij het doel van Lutten. Echter de verdediging van Sc Lutten was niet van plan te capituleren. Daarnaast waren de zwartwitten razend gevaarlijk in de snel uitgevoerde counters, die echter wel kansen opleverde maar geen doelpunten. Rondom de dertigste minuut werd een soort beleg van FDS rondom het zestienmeter gebied van Sc Lutten ingesteld. Sc Lutten kwam toen niet verder dan verdedigen en met het nodige geluk werd de gelijkmaker voorkomen. Vlak voor rust had Sc Lutten zomaar de voorsprong kunnen uitbreiden, maar Ronald Kosse wist een goed opgezette aanval niet doeltreffend af te ronden, zodat Sc Lutten kon rusten met 0-1 voorsprong.

Intussen bleef de natte sneeuw naar beneden vallen en werd het veld, toch al niet van goede kwaliteit, één glibberige oppervlakte, die van de voetballers veel technisch vermogen zou gaan vragen. En daarin was Sc Lutten de bovenliggende partij en het was dan ook een wonder dat pas in de 10e minuut van de tweede helft de 0-2 werd gescoord door Nick Lamberink. Daarvoor echter waren de palen van het doel van FDS al drie keer geraakt uit prachtige aanvalscombinaties. FDS was in de gehele tweede helft de onderliggende partij maar bleef proberen door fraai combinatievoetbal de bakens te verzetten. Maar zover liet het bij vlagen uitstekende voetballende team uit Lutten niet komen.

Onder leiding van de goed spelende centrale middenvelder van Sc Lutten (Nick Lamberink) werd de één na andere vloeiende aanval opgezet en dat moest natuurlijk resulteren in doelpunten: het was Roy Strijker (ingevallen voor Bill Spitzers) die voor de 0-3 zorgde en Nick Weekamp (ingevallen voor Ronald Kosse) die voor de 0-4 zorgde. Beide doelpunten ontstonden door fraaie aanvallen over de flanken met gerichte voorzetten. Voetbal uit het boekje!

Conclusie van deze wedstrijd: wanneer beide teams van plan te zijn uit te gaan van hun eigen technische vaardigheden met daarop gebaseerd voetbal met veel sportieve inzet, dan kan een wedstijd op een glibberige oppervlakte zelfs een hoog niveau halen. Complimenten aan beide teams!