NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

Foto CTP VeldzichtBALKBRUG -Veldzicht heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan van Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) naar Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP), maar één ding is onveranderd gebleven: de jaarlijkse kerstmarkt op het terrein van de kliniek.

De voorbereidingen voor de kerstmarkt zijn al geruime tijd in volle gang. Woensdag 6 december is het weer zover. Publiek is dan tussen 18.30 en 20.30 uur van harte welkom om een bezoek te brengen aan de kerstmarkt. Geheel volgens de traditie van de afgelopen jaren doet de kerstmarkt opnieuw een forse stap terug in de tijd. Het evenement ademt de sfeer van de vroegere landloperskolonie Ommerschans. Veel standhouders steken zich in karakteristieke kledij om zich uit te dossen als ‘landloper’.

Poster kerstmarkt Veldzicht 2017De vrij toegankelijke kerstmarkt van CTP Veldzicht staat bol van de activiteiten voor jong en oud. Zo staat er een historische meer dan honderd jaar oude zweefmolen waarin gratis een rondrit gemaakt kan worden, is er een theatershow met een vuurspuwer, staat er een oliebollenkraam, worden er broodjes hotdog verkocht, kunnen kinderen broodjes bakken en worden er uiteraard uiteenlopende (kerst)producten te koop aangeboden.

Voorheen werden op de kerstmarkt veel spullen verkocht die gemaakt waren door tbs’ers uit Veldzicht. Door de verandering van doelgroepen binnen de muren van de kliniek worden er tegenwoordig wat minder vogelhuisjes, vuurkorven, kaarten, kaarsen en kerstdecoraties gemaakt in Veldzicht. Wel worden er door de psychiatrische patiënten, die afkomstig zijn uit alle hoeken van de wereld, tijdens hun dagbesteding nog steeds uiteenlopende creatieve producten met vaak een intercultureel tintje gemaakt. Een deel hiervan zal te koop zijn tijdens de kerstmarkt.

Bovendien werkt Veldzicht voor het eerst samen met het Thomashuis in Ommerschans, Ambiq in Dedemsvaart en de dagbesteding van de kringloop Balkbrug. Cliënten van genoemde organisaties hebben de afgelopen tijd kerststukjes en andere attributen gemaakt voor de kerstmarkt. Vereniging Ommerschans is met een kraam aanwezig, een aantal regionale kunstenaars verkoopt schilderijen en andere kunstobjecten en er is een kraam met een mini-expositie van kunstwerken van patiënten van Veldzicht.

Bezoekers van de kerstmarkt wordt verzocht zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen. Er is beperkte parkeerruimte tegenover Veldzicht. De ingang van de kerstmarkt is via de Essenlaan, achter Huize Erica. Traditiegetrouw houdt buurtvereniging het Eikenbos dezelfde avond van 18.00 tot 21.00 uur een kerstmarkt, iets verderop aan de Boslaan. De Boevenbus van het Gevangenismuseum in Veenhuizen, wordt ingezet als gratis pendelbus tussen CTP Veldzicht en de Boslaan.

Luister Live

Nu en Straks

Luister onderweg met TuneIn