NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

HARDENBERG - Dit voorjaar won de gemeente Hardenberg de titel Meest toegankelijke gemeente van Nederland. Om toegankelijkheid in brede zin bij inwoners en organisaties onder de aandacht te brengen, organiseert de gemeente van 1 tot en met 5 oktober de Week van de Toegankelijkheid.

De aftrap is op 1 oktober om 16.00 uur in Landhoeve De Zwiese in Loozen.Dit voorjaar won de gemeente Hardenberg de titel Meest toegankelijke gemeente van Nederland. Om toegankelijkheid in brede zin bij inwoners en organisaties onder de aandacht te brengen, organiseert de gemeente van 1 tot en met 5 oktober de Week van de Toegankelijkheid. De aftrap is op 1 oktober om 16.00 uur in Landhoeve De Zwiese in Loozen.

Een toegankelijke of inclusieve samenleving, is een samenleving waarin iedereen zelfstandig mee kan doen. Een samenleving zonder fysieke of sociale drempels op het gebied van wonen, werken, onderwijs, ondersteuning en vervoer. Deze onderdelen moeten voor iedereen, jong en oud of met een fysieke, sociale of zintuigelijke beperking zelfstandig toegankelijk zijn.

Aftrap en start publiekscampagne
Op maandag 1 oktober om 16.00 uur geeft wethouder Gitta Luiten het officiële startsein voor de Week van de Toegankelijkheid in Landhoeve De Zwiese in Loozen. Zij maakt de eerste inclusieve ‘Gewoon Doener’ bekend. Vele markante inwoners zijn al geportretteerd in de publiekscampagne De Kracht van Gewoon Doen. Dit najaar worden verschillende inwoners die ondanks hun beperking gewoon meedoen in de samenleving in beeld gebracht. De Kracht van Gewoon Doen is een motto dat extra van toepassing is op deze inwoners. Zij hebben hun weg weten te vinden in de samenleving en zijn hiermee een positief voorbeeld voor andere inwoners die daar moeite mee hebben.

Week van de Toegankelijkheid
Tijdens de Week van de Toegankelijkheid organiseren de gemeente en verschillende organisaties allerlei activiteiten, om aandacht te vragen voor toegankelijkheid in brede zin. De activiteiten worden georganiseerd door De Stuw, Platform Inclusief, de bibliotheek, stichting Vluchtelingenwerk, Samen Doen en de gemeente. Er zijn activiteiten voor de doelgroepen zelf, maar ook activiteiten waar alle inwoners aan mee kunnen doen. Zo kunnen inwoners gratis meedoen aan trainingen van rolstoelbasketbal en zitvolleybal. Is er een eettafel met statushouders, kan er blind geluncht worden en is er een 55+-middag. Platform Inclusief overhandigt de jaarlijkse Pluim aan De Troubadour. En de gemeente organiseert een kaartjesactie waarbij inwoners gratis een kaartje naar iemand kunnen sturen.

Meest Toegankelijke Gemeente
In 2018 was de gemeente Hardenberg, samen met Ermelo, Goes, Katwijk en Zwolle genomineerd voor de titel ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018’. Hardenberg won de titel omdat de jury bijzonder gecharmeerd was van de ‘gewoon doen-aanpak’ van Hardenberg. De jury baseerde haar oordeel op een onderzoek naar de mate van inclusie in het onderwijs, de arbeidsmarkt, vrije tijd en de buurt. “Natuurlijk zijn we heel trots op de titel”, vertelt wethouder Gitta Luiten. “Maar we zijn er nog niet. Er is nog veel te doen om toegankelijkheid in onze hele gemeente een plek te geven. Bewustwording is daarbij de eerste stap, en die hopen we met deze Week van de Toegankelijkheid te creëren.“

Luister Live

Nu en Straks

Luister onderweg met TuneIn