OMMEN - Met de informatiemarkt ‘Lang zult u wonen’ wil de gemeente Ommen inwoners bewust maken van de mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 13 november vanaf 14.30 uur in zalencentrum De Kern in Ommen. De toegang is gratis.

Mensen bereiken een steeds hogere leeftijd en blijven langer zelfstandig wonen. De gemeente Ommen wil haar inwoners informeren en laten zien dat zij hiervoor de regie in eigen handen kunnen nemen. Op maandag 13 november 2017 organiseert de gemeente in Zalencentrum De Kern een informatiemarkt voor (toekomstige) ouderen in de gemeente die geïnteresseerd zijn in het thema langer zelfstandig blijven wonen. De markt wordt voorafgegaan door een gezamenlijk programma met verschillende sprekers.

Kleine aanpassingen in en om de woning kunnen voor veel extra veiligheid en comfort zorgen. Volgens Hans Engelbertink, bouwkundig adviseur bij Lang zult u wonen is het verstandig om daar op tijd over na te denken. “We zien dat de meeste valpartijen gebeuren in de badkamer, op de trap of in de slaapkamer”, zegt Engelbertink. Dat zijn vaak valpartijen die voorkomen kunnen worden met kleine aanpassingen. “Ook de veiligheid op de trap is met een tweede trapleuning of antisliptreden snel te verbeteren. Dat zijn mogelijke aanpassingen die niet veel hoeven te kosten, maar wel veel leed kunnen voorkomen. Wie verder denkt, kan kiezen voor drempelloze overgangen tussen de diverse ruimten, een toilet op comforthoogte, een traplift of een verbouwing om de slaapkamer of badkamer naar de begane grond te verplaatsen.”

“De rijksoverheid wil graag dat we zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen als anticiperende en zelfredzame burgers. Dat betekent dat mensen zorg en aanpassingen in en om het huis vaker zelf moeten regelen en betalen. Met de bewustwordingscampagne van ‘Lang zult u wonen’ willen we als gemeente onze inwoners bewust maken om tijdig aan de slag te gaan met woningverbeteringen. Voor nu en voor later”, zegt wethouder Theo Katerberg.

Wethouder Katerberg opent de informatiemarkt om 14.30 uur, met een programma met diverse sprekers , die meer vertellen over de noodzaak en hoe men tijdig in actie kan komen. Op de informatiemarkt die om 15.30 uur begint zijn verschillende organisaties en bedrijven aanwezig om de bezoekers verder te informeren.