11 07 AKZ belevenistafel Aleida actie gevers - Met het doorknippen van een lint door de heer en mevrouw Koops is dinsdag 7 november de BelevenisTafel feestelijk overgedragen aan de cliënten van Zorgcentrum Aleida Kramer in Coevorden, onderdeel van de Saxenburgh Groep.

Hiermee is de wens van de coördinatoren van het gelijknamige wijksteunpunt in vervulling gegaan. De aanschaf van de Belevenistafel was mogelijk door financiële bijdragen van verschillende goede doelenfondsen. De overhandiging vond plaats in ’t Trefpunt van het zorgcentrum. Enkele aanwezige cliënten probeerden de tafel meteen uit en genoten van de vele mogelijkheden.

De BelevenisTafel is moderne technologie in een verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafel die flexibel inzetbaar is in verschillende ruimtes. Het belangrijkste kenmerk is dat mensen samen aan tafel zitten en gezamenlijk activiteiten uitvoeren. “Zo’n tafel is best duur hoor”, meldt Willemen Bult van de Stichting Vrienden van de Saxenburgh Groep. Samen met de Stichting Zwichelaar, het Fonds Ab Laane van het Ouderenfonds, de Stichting RCOAK en de Marktcommissie van Aleida Kramer hebben de Vrienden deze aanschaf - voor in totaal een bedrag van € 10.000,00 - mogelijk gemaakt. “Het is heel fijn dat mensen van de locatie zich zelf ook inzetten om gelden bijeen te brengen.”

Na het formele deel mochten de heer en mevrouw Koops (bewoner en partner) de tafel onthullen met het doorknippen van een feestelijk lint. Daarna probeerden enkele cliënten de BelevenisTafel uit. Er zijn vele mogelijkheden, zoals geheugenspelletjes, muziek luisteren, foto’s bekijken - waaronder veel herkenbare foto’s van Coevorden – liedjes meezingen en oude films bekijken. De tafel krijgt een plekje in ’t Trefpunt in Zorgcentrum Aleida Kramer, maar is tevens te gebruiken in de huiskamers op de verpleegafdelingen. Het biedt de bewoners ontspanning, (her)beleving, stimulering van het geheugen en groepsdynamiek. Voor bezoekers is het een leuke manier om samen met de oudere iets te ondernemen.