NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

Röpcke Zweers ZiekenhuisHARDENBERG - Complicaties tijdens de zwangerschap (hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, het HELLP-syndroom en zwangerschapsdiabetes) kunnen zorgen voor een achterblijvende ontwikkeling of vroeggeboorte van het kind, maar kunnen ook op lange termijn schadelijk zijn voor de moeder. Tijdige inventarisatie helpt om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen. Dit is met de komst van het preventief consult mogelijk in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis.

Complicaties kunnen wijzen op veelal onopgemerkte zwakke plekken in bloedsomloop, stofwisseling, afweer en/of stolling, waardoor vrouwen op de lange termijn meer kans hebben op hart- en vaataandoeningen. Aangezien aan veel van de risicofactoren op deze hart- en vaatziekten wat valt te doen, helpt tijdige inventarisatie om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen. Cardioloog José Drost is gepromoveerd op dit onderwerp. José Drost: “Tijdens mijn promotieonderzoek, onder begeleiding van prof A. Maas (Radboud MC Nijmegen), heb ik aangetoond dat vrouwen na een zwangerschapsvergiftiging een verhoogd risico hebben op hart -en vaatziekten. Dit uit zich met name door een verhoogde bloeddruk op jonge leeftijd. In ons preventieve consult maken wij (gynaecoloog en cardioloog) een inschatting van het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen die dergelijke problemen hebben gehad in de zwangerschap en geven we adviezen hoe dit risico op de lange termijn verlaagd kan worden.”

Vanaf 6 tot 12 maanden na de bevalling wordt de patiënt uitgenodigd voor een aantal onderzoeken. Dit zijn: een uitgebreid bloedonderzoek, een hartfilmpje (ECG) en een 24-uurs bloeddrukmeting. Vervolgens wordt ze uitgenodigd voor een gezamenlijk gesprek met een van de gynaecologen en een van de cardiologen. Hier zullen de uitslagen van de onderzoeken besproken worden en krijgt de patiënt een gezondheidsadvies om hart- en vaatziekten op de lange termijn te voorkomen. Zo nodig zal ook een advies worden gegeven ten aanzien van eventuele volgende zwangerschappen. Van alle onderzoeken en bevindingen zal de huisarts op de hoogte worden gesteld. José Drost: “Vrouwen die in de zwangerschap problemen gehad hebben met de bloeddruk adviseren we om ook na de zwangerschap de bloeddruk routinematig te laten controleren bij de huisarts.”

Luister Live

Nu en Straks

10:00-12:00
Music Memories
14:00-18:00
Sportradio
18:00-20:00
De Radioshow
20:00-21:00
Soulution
21:00-23:00
Dutch Blues Radio (H)

Luister onderweg met TuneIn