NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

Foto buurtkamerREGIO - Het maatschappelijk belang van een buurtkamer heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. Organisaties als De Stuw en Beter Wonen Vechtdal ondersteunen dit dan ook met verve.

“Buurtkamers tonen de kracht van een kern”, stelt Ruth Buitenhuis, sociaal werker bij De Stuw. Cees Naberman, adjunct-directeur Beter Wonen Vechtdal knikt bevestigend. “Buurtkamers staan letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving. Beter Wonen Vechtdal levert hier graag een bijdrage aan, bijvoorbeeld door voor de huisvesting van de buurtkamers te zorgen”, voegt hij eraan toe.

De buurtkamer van De Krim werd in het voorjaar heropend. Sinds het opstarten van de buurtkamer in 2009 zijn de activiteiten steeds verder uitgebreid en het aantal bezoekers ook. “De deur staat altijd open”, legt Buitenhuis uit. “Vinden mensen het lastig om de eerste keer alleen te komen of hebben ze een beperking, dan helpen de vrijwilligers daarmee. De groep vrijwilligers is bij alle buurtkamers groot. Dat is natuurlijk ook waar de buurtkamer voor staat: je doet het met elkaar en voor elkaar. Het maakt niet uit of je alleen voor een kop koffie komt of om aan een activiteit mee te doen. Iedereen is welkom”.

Naberman: “Als woningcorporatie staan we voor betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid, maar ook voor leefbaarheid en daar zetten wij ons graag voor in. Er is in 2009 een leefbaarheidsonderzoek gedaan in De Krim en daar kwam uit dat er behoefte was aan een buurtkamer. Toen ook de Bibliobus werd afgeschaft, is de bibliotheek bij de buurtkamer in gekomen.” Naberman gebaart enthousiast om zich heen. “Alles hier draait op vrijwilligers, dat is toch geweldig!”

Buitenhuis ondersteunt namens De Stuw de buurtkamers in Slagharen en De Krim. “Elke buurtkamer is anders, maar overal is het supergezellig.” Ze vertelt hoe met name ouderen vaak opbloeien als ze de buurtkamer eenmaal ontdekt hebben. “Een oudere dame van in de negentig zat thuis veel achter de geraniums. Een buurvrouw nam haar mee naar de buurtkamer en ze genoot met volle teugen. Tegenwoordig durft ze ook zelf te komen en heeft ze weer een sociaal leven opgebouwd. Dat is precies waar we het voor doen. Een buurtkamer brengt mensen weer samen”, zegt Buitenhuis tevreden.

Luister Live

Nu en Straks

Luister onderweg met TuneIn