NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

HARDENBERG - In het gebied ‘Slotgraven’ in het centrum van Hardenberg bouwt ontwikkelaar Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg 47 nieuwe woningen. Het gaat om appartementen, herenhuizen en meer traditionele woningen. Het plan wordt de komende periode verder uitgewerkt. De gemeente Hardenberg en Ter Steege hebben de afspraken vastgelegd in een ontwikkelovereenkomst.

Het gebied ‘Slotgraven’ ligt in de hoek van de Witte de Withstraat en de Bruchterweg in Hardenberg. Op deze plek stonden voorheen het voormalige gemeentehuis, de bibliotheek en basisschool De Kern. De Karel Doormanlaan doorkruist het gebied. Op de locatie waar vroeger de basisschool stond, is Het Vechtdalhuis in aanbouw. De rest van het gebied heeft een tijdelijke groene inrichting.

Vanuit de plannen voor het centrum van Hardenberg, is op deze locatie woningbouw gepland. In een ontwikkelvisie is in beeld gebracht op welke manier woningbouw in dit gebied een plek kan krijgen. Op basis van de ontwikkelvisie is ontwikkelaar Ter Steege geselecteerd om het plan verder uit te werken. Volgens het plan van Ter Steege worden in Slotgraven verschillende typen woningen voor verschillende doelgroepen gebouwd.

In de hoek van de rotonde verrijst een appartementengebouw met circa 18 appartementen. Dit complex wordt omgeven door een groen talud. Parkeren gebeurt op maaiveldniveau onder het gebouw. Samen met het gemeentehuis vormt dit appartementengebouw de entree van het gebied. In de rest van dit gebied worden 20 herenhuizen gebouwd. Deze herenhuizen hebben drie of vier bouwlagen met een plak dak. De huizen liggen rond een gedeeld leefdek met daaronder de eigen parkeerplaatsen. De ruime herenhuizen kennen een robuuste en stoere architectuur. Aan de zuidwestrand van het gebied, aan de Karel Doormanlaan, is ruimte voor traditionele woningen. Het gaat om 4 twee-onder-een-kapwoningen en 5 rijenwoningen met tuin op het zuiden of westen.

De ontwikkelaar heeft veel aandacht voor duurzaamheid. De slimme energieneutrale woningen krijgen geen aansluiting op het gasnet. Ook bij de inrichting van de openbare ruimte krijgt duurzaamheid nadrukkelijk een plek. Parkeerplaatsen liggen uit het zicht en de auto wordt uit de parkachtige omgeving geweerd.

Om de nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken, wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld. De bestemmingsplanprocedure is gestart. De bouw van de eerste woningen in dit gebied kan in 2018 starten.

De plannen voor het gebied Slotgraven worden ook gepresenteerd tijdens het Woonevent Hardenberg op 5 oktober tussen 16.00 en 20.00 uur in het gemeentehuis.

Luister Live

Nu en Straks

Luister onderweg met TuneIn