NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

logues1BERGENTHEIM - Guiness-bier staat bekend om z’n markante smaak. Maar tijdens het debuut vorig jaar van het St. Patricksfestival was meteen al duidelijk dat het niet alleen dat robuuste biertje was dat zo in de smaak viel. Het was vooral de sfeer, die wereldbefaamde Ierse gastvrijheid in combinatie met de zorgvuldig geprogrammeerde muziek waarmee de toon werd gezet.

Zaterdag 30 maart wordt de tweede editie van dit evenement gehouden. Jeannette Veltink, die het evenement samen met echtgenoot Gerrit organiseert. “Daarmee is een nieuwe traditie voor deze regio geboren.” Dit jaar overigens met een verkiezing: de meest origineel uitgedoste bezoeker wint een reis naar Ierland.

Ze wisten niet wat ze vorig jaar moesten verwachten. Jeannette en Gerrit Veltink zijn al jaren idolaat van Ierland. Gaan er ieder jaar met vakantie en organiseren reizen, waarbij ze hele groepen Overijsselaars nader laten kennismaken met hun favoriete land. Bij hun missie om het ‘Ierland-evangelie’ verder te verspreiden, besloten ze vorig jaar voor de eerste keer het St. Patricksfestival te organiseren. Geïnspireerd op St. Patricksday, de Ierse religieuze en culturele feestdag. En aangezien emigrerende Ieren in het verleden naar alle uithoeken van de aarde zijn uitgezwermd, gebeurt dat zelfs wereldwijd.

Schot in de roos
“Het debuut was meteen een schot in de roos”, vertelt Jeannette Veltink enthousiast. “We hadden geen idee of Overijsselaars warm te krijgen zijn voor St. Patricksday, maar dat overtrof onze stoutste verwachtingen. Op de een of andere manier hebben Ieren en Nederlanders nu eenmaal een klik. Vorig jaar kwamen er honderden feestvierders naar Zaal Veenlust. Veelal uitgedost in het groen, de kleur van de Ieren. De aanloop was zelfs dusdanig groot dat zelfs het bordje ‘uitverkocht’ op de deur moest en uitbater Tony Binnenmars tientallen mensen moesten teleurstellen.”


Voor elk wat wils
"Dit jaar doen we het daarom anders", legt Tony Binnenmars uit. “Door ons hele zalencentrum open te stellen, hebben we veel meer ruimte. Waar niet alleen de feestvierders terecht kunnen, maar ook de bezoekers die ergens even lekker rustig willen zitten bijkletsen. En in het café is er ook ruimte om een speciale Ierse Angus-hamburger te eten of Ierse Guiness of whiskey’s te drinken.”


Normaal in Iers jasje
De hoofdgast van vorig jaar, The Logues, op St. Patricksday op 17 maart te gast is op een groots festival in Dubai. “Deze band zette vorig jaar de zaal compleet op de kop en we wilden ze er beslist weer bij hebben”, aldus Gerrit Veltink. “Daarom hebben we besloten ons St.
Patricksfestival gewoon twee weken later te houden: een ‘be-lated’ festival zeg maar.”

De met whiskey doordrenkte party-folkband The Logues hebben de afgelopen tien jaar een grote schare fans opgebouwd in de regio Hardenberg. “In hun hit ‘Yvonne John’, regelmatig te horen bij de BBC, zitten zelfs meerdere plaatsnamen uit deze regio in verwerkt, waaronder Bergentheim. Maar ook spelen ze nota bene enkele covers van Normaal: in een mengelmoesje van Iers en fonetisch Achterhoeks.”

Andere muzikale gasten zijn de band Fin M’Coul en de Drentse zangeres Anniek. Jeannette Veltink: “Zij is bekend van The Voice en zal voor deze avond een speciaal ‘Holland meets Ireland’-repertoire instuderen. Dit jaar hebben we de populaire Sallandse deejay Hoempa Henk die met de St. Patricks-afterparty het evenement afsluit.”

Ook is er dit jaar voor het eerst de verkiezing van de meest origineel in het Iers uitgedoste bezoeker. “Die wint een reis naar Ierland. Waarbij de leden van The Logues overigens als jury fungeren. Zij wijzen de winnaar aan.”

Het evenement begint om 20 uur. Tickets kosten 16,50 euro en zijn te bestellen via Tentfeesten.nl. Zaal Veenlust is te vinden aan de Kanaalweg 78 in Bergentheim.

Luister Live

Nu en Straks

14:00-18:00
Sportradio
18:00-20:00
De Radioshow
20:00-21:00
Soulution
21:00-23:00
Dutch Blues Radio (H)
23:00-23:59
Non-Stop Zaterdagnacht

Luister onderweg met TuneIn