NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

Bloemen - foto E.WesterhoffHARDENBERG - De Gemeente Hardenberg sluit zich aan bij Operatie Steenbreek.

Daarmee is Hardenberg de vierde gemeente in Overijssel die zich wil inzetten voor de bewustwording van het belang om bijvoorbeeld in versteende tuinen een aantal stenen te vervangen door planten en/of gras.

“Door klimaatverandering krijgen we te maken met extremer weer: zwaardere regenbuien en langdurige hitte en droogte. Met het aanbrengen van groen kunnen we onze omgeving leefbaar houden. Door verstening is echter steeds minder groen aanwezig in tuinen en in de openbare ruimte. Daar willen wij als gemeente samen met inwoners iets aan doen. Bovendien trekt een groene tuin bijen, vlinders en zangvogels aan waar je als bewoner van kunt genieten”, aldus wethouder Alwin te Rietstap.

Wateroverlast en hittestress verminderen
Door een aantal stenen in tuinen te vervangen door planten kan bij hevige regenbuien het water beter in de grond zakken. Het is een goede manier om wateroverlast te verminderen. Lange, droge periodes met hoge temperaturen zorgen voor hittestress in binnensteden. Door te zorgen voor meer bomen en planten is de temperatuur een aantal graden lager dan in een versteende omgeving.

Groen, goed voor mens en dier
Mensen voelen zich beter in een omgeving met veel groen in plaats van steen. Een gezonde biodiversiteit is daarbij van belang. Door in de tuin stenen te vervangen door planten wordt hieraan al bijgedragen. Daarnaast bieden planten een plek waar insecten kunnen leven. Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn de aantallen insecten met 75% afgenomen, waaronder ook bijen en vlinders. Dit is een van de gevolgen waardoor bepaalde vogelsoorten dreigen te verdwijnen. Door het aanplant van groen in de tuin krijgen insecten, bodemdieren en allerlei soorten tuinvogels meer leefgebied.

Samen met inwoners en organisaties
Samen met inwoners en organisaties wil de gemeente de bewustwording rond biodiversiteit in de gemeente stimuleren. Hiervoor wordt een actieplan opgesteld

Luister Live

Nu en Straks

14:00-16:00
Music Memories (H)
17:00-18:00
DolFijn (H)
18:00-19:00
Vechtdal Politiek
20:00-21:00
Listen Up!
21:00-23:00
Hoekman.FM

Luister onderweg met TuneIn