NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

69 Karin Bloemen Foto Nick van Ormondt concept Jan AarntzenHARDENBERG - De Voorveghter is een samenwerking aangegaan met stichting 'Komt Het Zien!' om het theater nog toegankelijker te maken.

De Voorveghter staat altijd klaar om zo toegankelijk mogelijk te zijn maar nu de Gemeente Hardenberg is uitgeroepen tot ‘meest toegankelijke gemeente 2018’ werd helemáál geen seconde getwijfeld toen stichting Komt Het Zien! De Voorveghter benaderde. Samen wordt het nu mogelijk gemaakt om theatervoorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen met een visuele beperking. Er wordt gestart met de voorstelling Souvenirs van Karin Bloemen op woensdag 13 maart. Wellicht worden er later meer voorstellingen toegevoegd.

Met haar blindentolken maakt Komt het Zien! de beleving van theatervoorstellingen en evenementen mogelijk voor iedereen met een visuele beperking. Een blinde dame vertelt: “Ik ben ook gewoon een mens. Ik woon in een gewoon huis, ik heb kinderen die gewoon naar school moeten. Dan wil ik ook wel eens gewoon naar het theater kunnen. Laatst ging ik naar een voorstelling zonder blindentolk. Ik hoorde anderen lachen, maar ik had geen idee waarom, want ik kon de voorstelling niet volgen. Als er audiobeschrijving is kan ik alles gewoon zien, terwijl ik geen steek zie. Geweldig!”

Theater De Voorveghter omarmt dit idee. Vooral nu de Gemeente Hardenberg is uitgekozen als ‘meest toegankelijke gemeente 2018’. "Hardenberg bouwt actief aan een inclusieve samenleving, waarbij iedereen erbij hoort en mee kan doen. Dit is prioriteit en geen bijzaak. De gemeente toont lef en durft regels aan de kant te schuiven.” Aldus het juryrapport.

Audiobeschrijving
Is theater wel leuk als je het niet of slecht ziet? “Zeker weten”, zegt blindentolk Angelique van Stichting Komt het Zien!, “Ik vertel precies wat er allemaal gebeurt. De blinden zitten gewoon in de zaal en horen mijn beschrijving live via een koptelefoon. Daarnaast horen ze natuurlijk de dialoog en muziek en de reacties van het ziende publiek. Zo kan iedereen alles volledig meebeleven. Bovendien krijgen de blinden vooraf al extra informatie over het decor en de kostuums.” www.komthetzien.nl

Kaarten
Kaarten zijn per mail te bestellen, telefonisch via 0523-280350 of tijdens de openingstijden aan de theaterkassa verkrijgbaar. Vermeld bij het reserveren duidelijk dat het gaat om plaatsen met tolk! De kassa van De Voorveghter is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur en donderdag tussen 19.00 en 20.00 uur. Tevens is de kassa een uur voor iedere voorstelling geopend.

Luister Live

Nu en Straks

Luister onderweg met TuneIn