NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

De KoppelHARDENBERG - Op zaterdag 19 augustus organiseert De Koppel een kindermiddag, waarbij er iets lekkers gemaakt wordt.

Kinderen vanaf 6 t/m 12 jaar zijn van harte welkom. Oudere of jongere kinderen die het leuk vinden, zijn natuurlijk ook welkom.

Het is zomer! De hoogste tijd om te picknicken. Heerlijke hartige en zoete hapjes staan op het programma om daarna natuurlijk lekker buiten op te eten. Ook aan een passend drankje is gedacht. De begeleiding van de activiteit is in handen van Janet Bouwhuis. Janet is gek op koken en werkt graag met kinderen. Zij verzorgt een groot aantal kindermiddagen bij De Koppel.

Zin in deze smaakvolle middag? Geef je dan uiterlijk 17 augustus op! De middag begint om 13.30 uur en eindigt rond 15.30 uur. Voor informatie en opgave tel. 0523-273388. De Koppel is te vinden aan de Vechtstraat 8 te Hardenberg. Openingstijden in augustus: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in de weekenden van 13.00 tot 16.00 uur. De Koppel is ook een van de 5 Anjerpunten!

indiemonument2HARDENBERG - Ieder jaar wordt er op 15 augustus bij het Indiëmonument in Hardenberg stil gestaan bij de slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië en Japan.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië binnenviel. Na de capitulatie van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) op 9 maart 1942 werden de soldaten gevangen genomen en te werk gesteld. Onder meer aan de beruchte Birma-spoorweg, wat vele duizenden slachtoffers gekost heeft. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en werd de bezetting van Nederlands-Indië opgeheven.

In Hardenberg herdenken wij daarom elk jaar op 15 augustus de jongens die in Indië zijn gesneuveld en de worden eveneens de slachtoffers van de Japanse bezetting herdacht. Deze herdenking is minder bekend dan de herdenking van 4 mei, wellicht omdat het hier om een "vergeten groep" gaat. Iedereen kent de verhalen over de tweede wereldoorlog, omdat Nederland daar middenin zat en er ook op de scholen en in de media altijd aandacht voor is.

Op 15 augustus kwam met de capitulatie van Japan een einde aan deze oorlog. Maar dat de oorlog in voormalig Nederlands-Indië begon met deze capitulatie is voor velen onbekend. Echter niet voor diegenen die er zijn heengezonden en daar hun kameraden verloren, of al die Nederlanders die in de Japanse interneringskampen hebben gezeten. Beide groepen worden nog dagelijks met de herinneringen aan deze periode geconfronteerd. Daarom staan er in het Indiëplantsoen aan de vecht twee monumenten met de teksten "Niet Weer" en "Nooit Meer". En daarom houdt de Stichting Indië Monument Hardenberg steeds weer een herdenking.

indiemonument1Dus als u hierbij wil zijn om uw respect aan de gesneuvelde Hardenbergse jongens en de slachtoffers van de Japanse bezetting te tonen, kom dan op 15 augustus naar het Indiëplantsoen achter de Voorveghter. De herdenking begint om half acht met een welkomstwoord en toespraak namens de Stichting Indië Monument Hardenberg gevolgd door een gedicht door Frank Haar, een toespraak namens de kampslachtoffers en een woord namens de gemeente door de heer Janssen.

Dan zal er om acht uur twee minuten stilte zijn om de gesneuvelden en slachtoffers nooit meer te vergeten. De herdenking zal worden besloten met een bloem en kranslegging door diverse vertegenwoordigers uit de gemeente namens nabestaanden, veteranen, gemeente, het 4 meicomité en overige belangstellenden. Hierna is er in de Voorveghter nog gelegenheid om een kop koffie of thee met elkaar te drinken.

Steeds weer zullen wij herdenken opdat wij het nooit weer zullen vergeten en de hoop uitspreken dat het niet weer zal gebeuren.

Voor meer informatie indiemonument-hardenberg.nl

 

In het NOOS Magazine van 8 augustus zullen we aandacht besteden aan deze herdenking en de achtergrond daarvan.

De KoppelHARDENBERG - Op 12 augustus geeft de Bijenvereniging Hardenberg e.o. een demonstratie honing slingeren. De imkers zijn bij De Koppel te vinden van 13.00 tot 16.00 uur.

Altijd al eens willen weten hoe honing uit de raten in de potjes komt? Dan vind je het antwoord bij De Koppel op zaterdagmiddag 12 augustus. Aangezien er al een expositie staat over de honingbij past de demonstratie honing slingeren hier mooi bij. Tevens bestaat de mogelijkheid om honing te proeven en te kopen. De imkers zijn de hele middag aanwezig.

De Koppel is te vinden aan de Vechtstraat 8 te Hardenberg. Openingstijden in augustus: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in de weekenden van 13.00 tot 16.00 uur.

BALKBRUG - Op zaterdagavond 12 augustus kan men in de tuinen van Stichting De Kruidenhoeve in Balkbrug genieten van een afwisselend zomeravondconcert. Deze avond treden meerdere musici op, onder wie 2 jonge veelbelovende gitaristen.

Gitarist/zanger en songwriter Jan Henk Post zal zijn eigen luisterliedjes laten horen, samen met zijn vriendin Marieke Vanwijnsberghe. Gitarist Frits van der Zwan zal nummers spelen uit de jaren '60 en '70, afgewisseld met eigen werk. Twee jonge talenten, Eva Lynn Altena en Dané Gerritsen, gitaarleerlingen van Frits van der Zwan, zullen eveneens een muzikale bijdrage leveren.

Het tuinconcert begint om 20:00 uur en daaraan voorafgaand zijn de tuinen te bezichtigen vanaf 19:15 uur. In de tuin zijn, behalve de vele kruiden en andere planten, de bijzondere keramieken werkstukken van Gerreke van Veen uit Dordrecht te bewonderen. De entree bedraagt 9 euro, inclusief tuinbezoek en consumptie in de pauze. Reserveren is gewenst via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 0523-656049. De Kruidenhoeve is te vinden op Den Oosterhuis 10 in Balkbrug.

boerenmarkt Oud Bergentheim 1OUD-BERGENTHEIM - Zaterdag 12 augustus wordt voor de 10e keer de boerenmarkt bij "erve Schottinck" in Oud-Bergentheim gehouden.

Op het erve aan de Mollinksweg 1 zullen 40 standhouders proberen hun waar aan de man te brengen. Daarnaast zal 's middags goochelaar "Magic John" het publiek vermaken met zijn trucs. Voor de muzikale noot komen Hermien Kuenen en Ans Bekhuis, ook wel bekend als het harmonicaduo "H&A" steirische harmonicamuziek spelen.

boerenmarkt Oud Bergentheim 2Na de middag zingen het shantykoor "de Moskoufieten" uit Bergentheim en "de Kloosterzangers" uit Sibculo afwisselend hun liederen. Aan het einde van de middag zullen de shantykoren afsluiten met een gezamelijk optreden.

Voor de kinderen is er vanzelfsprekend ook genoeg te beleven. Zo zijn er een springkussen en een konijnenknuffelhoek en is er gelegenheid om op een pony  te rijden.

Voor de inwendige mens zijn er ambachtelijk gebakken pannenkoeken, knieperties en broodjes hamburger.

De boerenmarkt is van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, parkeren kost €1,00 

Luister Live

Nu en Straks

21:00-21:59
Non-stop
22:00-22:59
Verhalen voor de Nacht (h)
23:00-23:59
Non-stop
00:00-13:59
Non-stop
14:00-15:59
Music Memories (H)

Luister onderweg met TuneIn

Omroep NOOS maakt deel uit van de samenwerkende omroepen Vechtdal Breed

NOOS op Twitter