NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

repair cafe HardenbergHARDENBERG - Het Repair Café Hardenberg in De Koppel is bij velen bekend, gezien het aantal bezoekers.  En gelukkig maar. Op 20 april zitten de vrijwilligers voor u klaar in De Koppel. Ze helpen u bij het repareren van spullen die anders wellicht bij het afval gaan. 

En dat laatste zou jammer zijn!  Op deze zaterdag  is er bijzondere aandacht voor kleding en naaimachines. Want bij mooi voorjaarsweer wil je toch dat fijne bloesje weer aan, maar o ja, die zoom zat los. Hoe maak je dat zo onzichtbaar mogelijk? De vrijwilligsters helpen u. Maar ook met de naaimachine zelf en allerlei andere apparaten, meubilair, speelgoed en nog veel meer, bent u van harte welkom. Alles wat gevraagd wordt is een vrijwillige bijdrage.

Het Repair Café Hardenberg vindt u op zaterdag 20 april van 13.00 tot 15.00 uur in De Koppel, Vechtstraat 8, Hardenberg. Kunt u deze dag niet, maar wilt u graag een keer het Repair Café bezoeken, dan kan dat ook op 25 mei of 29 juni, zelfde tijd, zelfde plaats. Een bezoek aan De Koppel is sowieso altijd de moeite waard. Gratis entree.

De Koppel is ook een van de vijf Anjerpunten in het Vechtdal.

De KoppelHARDENBERG - Op woensdag 17 april organiseert De Koppel een kindermiddag, die in het teken staat van ‘Pasen’. Kinderen van 6 t/m 12 jaar zijn van harte welkom. Uiteraard kunnen ook jongere of oudere kinderen die dit leuk vinden, komen.

De middag begint met wist-je-datjes over hazen. Want weet jij eigenlijk dat de haas min of meer een nachtdier is en dat hij zich overdag verstopt? Daarbij vertrouwt de haas op zijn schutkleur. Ze leven graag alleen, maar dulden andere hazen in hun omgeving.

Daarna gaan de kinderen een paasmandje maken van karton. Er moet wel het een en ander uitgeknipt worden, zoals haasjes en kuikentjes. Zelf iets tekenen, mag ook en daarna alles inkleuren, is helemaal leuk. Als het mandje beplakt is en klaar, gaat er wat vulsel in en compleet met chocolade-eitjes gaat dit vrolijke mandje mee naar huis.

De activiteit begint om 14.00 uur en eindigt rond 16.00 uur. De Koppel is te vinden aan de Vechtstraat 8 te Hardenberg, tel. 0523-273388. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en in de  weekenden van 13.00 tot 16.00 uur. www.dekoppel.com. De Koppel is ook een van de 5 Anjerpunten in het Vechtdal.

HARDENBERG - Donderdag 11 april komt de Tukker André Manuel naar De Voorveghter voor een avondje satire. Hij is grofgebekt, geëngageerd, bikkelhard en veelzeggend.

Zijn voorstelling gaat over een mytische Twente clown die wel verdacht veel overeenkomsten vertoont met Manuel zelf. Voor mensen die niet gauw te kwetsen zijn, wordt het een avondje ‘buikpijn van het lachen’.

Actueel, pijnlijk relevant, inhoudelijk en uiterst geestig
In zijn 16e solovoorstelling duikt André Manuel in de gitzwarte en toch ook meer dan dartele geest van DREEJKLEZOEW, de even geliefde als verguisde mythische Twentse clown die al sinds de ontdekking van de hemel door de Nedersaksische geschiedenis dendert als Herman Finkers on speed.DREEJKLEZOEW is een politiek incorrecte hork, een mensonvriendelijke sater, de Kaffer der Lage Landen, een duivelskind. Een buitengewoon onfatsoenlijk mens.

Grofgebekt, geëngageerd, bikkelhard en veelzeggend.
Al 25 jaar staat deze Tukker bekend als de bikkelharde satiricus. De shows van deze compromisloze bulldozer zit vol incorrecte schimpscheuten, harde grappen en beledigingen. Maar Manuel zet ze zo slim en functioneel in dat je weinig anders kunt dan de conclusie van de Volkskrant onderstrepen: ‘’André Manuel is een van de interessantste cabaretiers in Nederland.’’

Kaarten
Kaarten zijn op de website www.voorveghter.nl te bestellen, telefonisch via 0523-280350 of tijdens de openingstijden aan de theaterkassa verkrijgbaar. De kassa van De Voorveghter is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur en donderdag tussen 19.00 en 20.00 uur. Tevens is de kassa een uur voor iedere voorstelling geopend.

80 solostories emmawilleven liggend Annemieke van der TogtHARDENBERG - Woensdag 10 april is het indrukwekkende toneelstuk Emma wil leven te zien in theater De Voorveghter.

Producent Solo Stories maakte eerder het stuk Ma gebaseerd op het boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder. En Leef! van Laura Maaskant, een meisje dat op heel jonge leeftijd kanker kreeg.

Emma wil leven is gebaseerd op de veelbekeken gelijknamige documentaire, gemaakt door Jessica Villerius.Emma krijgt een eetstoornis en zowel de documentaire als de voorstelling geven een inkijkje in het hoofd en denken van Emma. Een aanrader voor iedereen die kinderen heeft of met kinderen/jongeren werkt/omgaat.

Het verhaal
Emma is slim, sportief, grappig… en weegt 40 kilo. Emma wil leven. Maar volgens haar ouders en artsen is ze ernstig ziek. En hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat haar steeds anders laat handelen. Iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood. Emma wil leven, maar is ze in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten die haar hoofd vullen?

Actrice Lisse Knaapen stapt in de rol en het hoofd van Emma en vertolkt zo Emma’s twijfels, angsten en geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle maar daardoor die controle juist verliest. En dat terwijl Emma wil leven…

Inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling, om 19.15 uur, is er een vrij toegankelijke inleiding. Door deze extra uitleg bij te wonen, is de beleving van het toneelstuk nog dieper.

Signeersessie
Na de documentaire en het toneelstuk heeft schrijfster Josha Zwaan het boek Emma wil leven geschreven. Zij is woensdag 10 april in De Voorveghter aanwezig om haar boek te signeren. Boeken zijn dan in de foyer verkrijgbaar. Dit is een unieke mogelijkheid om contact met de schrijfster te hebben.

Kaarten
Kaarten zijn op de website www.voorveghter.nl te bestellen, telefonisch via 0523-280350 of tijdens de openingstijden aan de theaterkassa verkrijgbaar. De kassa van De Voorveghter is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur en donderdag tussen 19.00 en 20.00 uur. Tevens is de kassa een uur voor iedere voorstelling geopend.

SXB SAZ strategie SAZ BruinsHARDENBERG - De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), waar ook het Röpcke-Zweers Ziekenhuis deel van uitmaakt., lanceren de strategische koers 'Samen met de patiënt zorgen voor de zorgen van morgen' 

Om nu en in de toekomst de beste zorg te leveren aan iedereen in Nederland, is zorg rondom de patiënt, binnen een netwerk van zorg- en welzijn in de regio, noodzakelijk. Achtentwintig regionale ziekenhuizen, verenigd in de SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen) lanceren hun nieuwe Strategische Koers ‘van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie’. Met deze strategie richt Saxenburgh met het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, zich samen met 27 regionale ziekenhuizen uit heel Nederland naast behandeling, ook op preventie, vermindering van ongezondheid en bevordering van gezondheid. Op 4 april heeft Minister Bruins van VWS deze strategische koers in ontvangst genomen.

Mensen vinden gezondheid vaak het belangrijkste in hun leven. Gezondheidszorg moet dan ook voor iedereen dichtbij zijn en beschikbaar op het moment dat je het nodig hebt. Nu en in de toekomst. Daarvoor moeten we de zorg wel anders organiseren. Dat stellen de SAZ ziekenhuizen.

Achtentwintig regionale ziekenhuizen, waaronder het Hardenbergse ziekenhuis nemen daarin het voortouw. Zij richten zich niet alleen op behandelen, maar helpen ook om klachten te voorkomen en om de kwaliteit van leven te vergroten. “Met de bouw van ons nieuwe, compacte Saxenburgh Medisch Centrum anticiperen wij al op deze ontwikkeling”, aldus Wouter van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur Saxenburgh.

Samenwerken
De regionale ziekenhuizen werken goed samen met andere organisaties in de buurt. “Wij kennen niet alleen de patiënten en inwoners van de regio goed, maar ook de huisartsen, verloskundigen, gemeenten en andere instellingen voor zorg en welzijn in de buurt. Patiënten kunnen bij ons terecht wanneer ze zorg nodig hebben. En als wij deze zorg niet zelf kunnen bieden, dan is doorverwijzing naar een ander ziekenhuis eenvoudig geregeld. Wij onderhouden korte lijnen,” aldus de bestuursvoorzitter. Hij wijst bovendien op de unieke positie van Saxenburgh. Deze zorgorganisatie is actief binnen de regio Ommen, Hardenberg, Coevorden en deels Twenterand en Hoogeveen. “Doordat wij binnen onze eigen organisatie naast ziekenhuiszorg ook ouderenzorg, revalidatie- en thuiszorg aanbieden, maakt dat de afstemming van patiëntenzorg nòg eenvoudiger.”

Daarnaast werkt Saxenburgh bijna een jaar samen met huisartsen, apothekers en paramedici onder één dak in Gezondheidscentrum De Veltstroom in Coevorden. “Wij beperken ons hier niet alleen tot gezondheid, maar zetten ons ook samen in voor een betere levenskwaliteit van de inwoners in de regio Coevorden.”

Bovendien werkt Saxenburgh als mede-oprichter van Vitaal Vechtdal al jarenlang aan een gezonde, actieve regio rondom Hardenberg. Samen met huisartsen, gemeenten, onderwijs, werkgevers en zorgverleners worden mensen van jong tot oud gestimuleerd om actief aandacht te besteden aan de eigen gezondheid, zodat zij minder gebruik hoeven te maken van de zorg.

Als lid van SAZ kiest Saxenburgh voor ziekenhuiszorg de strategie van ‘Samen met de patiënt zorgen voor de zorg van morgen.’

Luister Live

Nu en Straks

10:00-12:00
Music Memories
12:00-14:00
Edwin Online
14:00-18:00
Sportradio
18:00-20:00
De Radioshow
20:00-21:00
Soulution

Luister onderweg met TuneIn