jeugdheldenHARDENBERG - Maandag 20 november, op de internationale Dag voor de Rechten van het Kind, reikt de gemeente Hardenberg voor de allereerste keer in haar geschiedenis het Jeugdlintje van Hardenberg uit.

Zeven jongeren uit de gemeente krijgen uit handen van burgemeester Peter Snijders de medaille en de oorkonde die horen bij het Jeugdlintje. De jongeren ontvangen deze onderscheiding vanwege hun uitzonderlijke en indrukwekkende inzet voor de samenleving en voor naasten.

Het Jeugdlintje van Hardenberg is ingesteld door de gemeenteraad van Hardenberg om de maatschappelijke inzet van jongeren voor de samenleving te belichten en te belonen. Afgelopen maanden konden inwoners van de gemeente jongeren nomineren voor het Jeugdlintje. Een onafhankelijke commissie voor het jeugdlintje heeft al deze nominaties doorgenomen. De commissieleden Peter Snijders (burgemeester), Jan Maarten Veurink (theater de Voorveghter), Rogier Tiel-Groenestege (Vechtdal College), Kelly van Ginkel en Mirjam Dunnewind (jongerenwerkers De Stuw) en Kyra Lamberink (jonge sportvrouw van het jaar van Hardenberg). waren onder de indruk van de vele bijzondere inzendingen. Op advies van deze commissie heeft het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg besloten om de volgende jongeren het Jeugdlintje van Hardenberg toe te kennen.

Kevin Guichelaar, 15 jaar uit De Krim

Kevin heeft zich ingezet voor de ontwikkeling van het evenemententerrein en de ijsbaan in De Krim. Iedere zaterdag heeft hij vrijwilligerswerk gedaan. Hij helpt bij de Krimse Revue en verzorgt daar beeld en geluid. Hij is actief betrokken geweest bij de organisatie van de Oldtimerdag in De Krim en hij verzorgt ook geluid langs het parcours van de Dorpsloop, in de tent bij de Classic TT van Eveno en bij de afscheidsmusical van school. Hij staat voor verschillende verenigingen en initiatieven klaar zonder enige vergoeding. De commissie voor het jeugdlintje bewondert zijn belangeloze inzet voor zijn dorp en zijn maatschappelijke betrokkenheid.

Chantal Berenfinger, 16 jaar uit Hardenberg

Chantal organiseert allerlei activiteiten voor jeugdcentrum De Toekomst. Dichtbij de doelgroep organiseert zij allerlei evenementen en feesten en verzet ze ook tijdens deze evenementen heel veel werk. Zij organiseerde begin oktober een succesvolle meidenavond. Chantal is een serieuze havo 5 scholiere die alles wat ze doet vol overgave en overtuiging doet. Wat ze doet, op welk gebied dan ook, moet goed zijn en daar steekt ze dan ook veel energie in. De commissie voor het jeugdlintje bewondert haar belangeloze inzet voor de doelgroep jeugd en haar inzet vanuit het nieuwe denken, door evenementen te organiseren met een missie.

Collin Slot, 15 jaar uit Hardenberg

Collin heeft vorig jaar en dit jaar zijn moeder bijgestaan die twee openhartoperaties moest ondergaan. Hierin werd er veel gevraagd van Collin, in een tijd dat hij ook gewoon naar school ging. Hij werd een jonge mantelzorger voor zijn moeder. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel in huis betekent. Ook heeft hij het huishouden en de dieren verzorgd. De commissie voor het jeugdlintje heeft veel waardering voor de inzet van Collin en bewondert dat hij in staat was om zichzelf weg te cijferen om de zorg voor zijn moeder deels op zijn schouders te nemen. Daarnaast heeft hij ook op school zijn vakken goed kunnen blijven doen.

Stan van de Klippe, 12 jaar uit Dedemsvaart
Daan van Beek, 12 jaar uit Gramsbergen
Gino de Groot , 12 jaar uit Hardenberg

Stan, Daan en Gino hebben op 7 en 8 oktober 2017 hun eigen Glazenhuis-actie georganiseerd op het Marktplein in Hardenberg voor KWF Kankerbestrijding. Zij hebben 24 uur lang muziek gestreamd en geld opgehaald voor KWF Kankerbestrijding. Dankzij het enthousiasme en de behulpzaamheid van Stan, Daan en Gino hebben zij maatschappelijk in Hardenberg een indrukwekkende actie op touw gezet. De commissie voor het jeugdintje is onder de indruk van de grote inzet en het doorzettingsvermogen van de jongens op deze jonge leeftijd. In een kort tijdsbestek en met grote zelfstandigheid hebben ze hun actie opgezet. Zij hebben een bijzondere maatschappelijke bijdrage geleverd.

Zevende jongere, 14-jarige mantelzorger

De zevende jongere die het Jeugdlintje van Hardenberg overhandigd krijgt is een 14-jarige mantelzorger. Burgemeester Peter Snijders reikt op een latere datum persoonlijk dit Jeugdlintje uit. Door omstandigheden kan deze voorgedragen 14-jarige jongere en de familie maandag 20 november helaas niet aanwezig zijn.