De Stuw HardenbergHARDENBERG - Bewoners van het asielzoekerscentrum in Hardenberg worden betrokken bij vrijwilligerswerk in de gemeente Hardenberg, onder de noemer Aan de Slag.

Op maandag 3 juli ondertekenden De Stuw, het COA, de gemeente Hardenberg en Pharos een overeenkomst om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Aan de Slag is een landelijke succesvolle formule waarin verschillende lokale partijen met elkaar samenwerken om asielzoekers en statushouders te betrekken bij vrijwilligerswerk in de gemeente.

Dit project heeft voor iedereen veel voordelen. “Zo krijgen bewoners van een asielzoekerscentrum bijvoorbeeld de kans om actief bezig te zijn, Nederlands te leren en inwoners van de gemeente te ontmoeten. Oftewel, aan hun toekomst te werken. Vrijwilligersorganisaties - die vrijwilligers nodig hebben - krijgen gemotiveerde medewerkers en dragen hun steentje bij aan de integratie”, vertelt Anna Claudia Wellner van Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

“Vroegtijdig investeren in integratie en het vergroten van de participatie van vluchtelingen in de samenleving loont”, aldus wethouder René de Vent. “De gemeente Hardenberg wil met initiatieven als Aan de Slag een extra impuls geven door de krachten te bundelen. Mensen uit het azc hebben profijt bij het doen van vrijwilligerswerk en de samenleving heeft voordeel bij het uitgevoerde vrijwilligerswerk. De onderlinge contacten leiden ook tot wederzijds begrip.”

De Stuw coördineert Aan de Slag. Renate Beverdam, werkzaam als projectleider bij de Stuw, geeft aan dat er de komende tijd hard gewerkt wordt aan het werven van klussen. Vrijwilligersorganisaties die wel wat extra handen kunnen gebruiken, kunnen contact opnemen met haar bij de Stuw via 0523-267478 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..