LOCHARDENBERG - Het LOC+ Hardenberg bestaat 10 jaar en viert dat op 6 & 7 oktober 2017.

De organisaties die in het LOC+ gehuisvest zijn, organiseren een feestelijk activiteitenprogramma. Op zaterdag 7 oktober houdt LOC+ ‘open huis’ voor belangstellenden van 10.30 uur tot 15.30 uur.

Het LOC+ is op initiatief van het Alfa-college, de Groene Welle en de gemeente Hardenberg ontstaan en vormt sinds 2007 een solide basis voor het ‘samen huisvesten’ van ongeveer 15 organisaties op het gebied van Onderwijs, Cultuur, Zorg & Welzijn. Het LOC+ is daarmee dé plek voor synergie en persoonlijke ontwikkeling in Hardenberg. Bijzonder is ook zeker de uitstraling van het pand, dat tevens de verbinding vormt vanuit het stadscentrum naar het buitengebied.

Het is tien jaar geleden dat het LOC+ haar deuren opende. De organisaties in het LOC+ vieren dat gezamenlijk tot eind 2017. Het thema van het 10 -jarig jubileum is ‘Wij, de toekomst’. In de komende jaren wordt samenwerking tussen organisaties, bedrijven en personen steeds belangrijker om in te kunnen spelen op allerlei ontwikkelingen. Hierbij wordt gekeken naar kansen in de samenleving, op de arbeidsmarkt en op het gebied van innovatie. De bedoeling is om de ‘plus’ van de samenwerking zowel binnen als buiten LOC+ zoveel mogelijk te benutten en optimaal van meerwaarde te zijn voor de samenleving.

Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum staan de deuren van het LOC+ op zaterdag 7 oktober van 10.30 - 15.30 uur open voor iedereen die binnen een kijkje wil nemen. Er worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd door de verschillende organisaties in het pand. Een blijvende activiteit is de expositie die als route door het LOC+ loopt. Bezoekers worden langs de hoogtepunten van de afgelopen 10 jaar geleid. Ook zien zij de nieuwe ideeën voor de komende 10 jaar, allen vertaald door de gebruikers van het pand.

Bibliotheek Hardenberg, Cultuurkoepel Vechtdal en LOC+ zijn op 7 oktober geopend met het FabLab Hardenberg. Tijdens het FabLab worden er diverse workshops en presentaties gegeven zoals lasercutting, 3d printen, apps ontwikkelen, robots programmeren en bruisraket maken. Deze workshops zijn voor jong en oud. Het programma wordt op de website gepubliceerd: www.loc-hardenberg.nl.

Al in 1996 namen enkele onderwijsinstellingen het initiatief voor huisvesting van al hun MBO-opleidingen in 1 nieuw gebouw. De uitdaging was om meer studenten naar Hardenberg te trekken. En bij voorkeur blijvend te binden aan deze regio. De gemeente Hardenberg werkte bovendien aan het versterken van het centrum van Hardenberg en daarmee tevens haar regiofunctie.

De Groene Welle, het Alfa-college en de gemeente Hardenberg hebben ruim tien jaar geleden gezamenlijk geïnvesteerd in het LOC+. De term ‘Lokaal opleidingscentrum’ ontstond gaandeweg het proces, daarbij werd speciaal de PLUS toegevoegd: want naast het onderwijs toonden ook organisaties uit andere sectoren interesse. De PLUS staat daarmee voor synergie en de meerwaarde die de verschillende sectoren onder 1 dak met zich meebrengt voor de maatschappij en de regio.